Eieren van Biohof

Onze eieren komen van biologische pluimveehouder Biohof in Terschuur. Hieronder lees je meer over het bedrijf.

Een kleinschalig familiebedrijf midden in de Gelderse Vallei

Biologisch pluimveebedrijf BIOHOF ligt in een bijzonder mooi landelijk gebied, waar weilanden, houtwallen, de oude korenmolen, bossen, meanderende beekjes en oude boerderijen elkaar afwisselen. Het bedrijf ligt verscholen tussen de kleine boerendorpjes. Wie over de Stoutenburgerweg rijdt, ziet aan de ene kant van de weg onze kippen lopen en aan de andere kant de oude korenmolen ‘Den Olden Florus’, waar nog steeds biologisch graan tot meel gemalen wordt. Werkelijk een idyllisch plekje. Het bedrijf BIOHOF is sinds 2004 biologisch en heeft legkippen, die in twee stallen gehouden worden.
(Bron: tekst van website biohof.nl)

De Kippenstal

In de stal hebben we een Bolegg Terrace Systeem van Vencomatic geplaatst. Het is een mooi systeem waar de kip zich natuurlijk gedraagt en zichtbaar tevreden is. Dierwelzijn is voor ons uitermate belangrijk en daarom hebben wij voor deze stalinrichting gekozen. Biologische kippen hebben van alle houderijsystemen de meeste ruimte in de stal.  De kippen kunnen in de stal, zelf hun uitgebalanceerde voer ( met natuurlijke vitamine/mineralen en eiwitten ) bij elkaar pikken. De kip zet dat eersteklas voer om in eieren en dat proef je!! Elke dag, nadat ze eerst hun ei in de nesten hebben gelegd, kiezen de kippen zelf of ze naar buiten gaan of toch liever in de ruime stal verblijven. Als het buiten schemerig begint te worden, trekken de kippen weer op het licht van de stal aan. De schuiven en rolgordijnen gaan ’s nachts dicht en de kippen gaan op stok.
(Bron: tekst van website biohof.nl)

Vragen van onze deelnemers

Wat gebeurt er met de haantjes?
De haantjes worden afgemest zoals dat heet en daarna geslacht. BioHof is lid van Biomeerwaarde ei en als je bij deze coöperatie aangesloten zit ben je verplicht ( sinds 2021 ) om de haantjes pas te slachten als ze volgroeid zijn. Het vlees wordt verkocht aan winkels en restaurants.

Hoeveel ruimte krijgen de kippen?
Biohof moet voldoen aan de SKAL eisen voor pluimvee. In de stal betekend dit dat er maximaal 6 leghennen per vierkante meter zijn. De uitloop buiten moet minimaal 1 hectare per 2500 kippen zijn. Biohof zit ruim boven deze vereisten, wat betekend dat de kippen meer ruimte hebben dan de norm.

Voor meer info kijk op: https://biohof.nl/