MTS. Rozendaal

Jan en Hans Rozendaal hebben een groenteteeltbedrijf op de Oudendijk in Strijen. In 1997 zijn ze omgeschakeld naar biologische landbouw. In 2003 hebben ze samen het bedrijf van hun ouders overgenomen. In 2006 is Biologisch Goed gestart in de schuur die aan het huis vast zit. De gewassen die ze telen zijn kool, knolselderij, groenselderij, pastinaken, courgettes, prei, gras en klaver. Gras en klaver telen ze als groenbemester en diervoeder. De groenbemester onderdrukt het onkruid en maakt de bodem vruchtbaar doordat de klaver stikstof uit de lucht in de bodem vastlegt.
Ieder jaar staat een ander gewas op een perceel. Zo wordt voorkomen dat er bodem gebonden ziekten en plagen ontstaan. De bodem wordt bemest met biologische varkensmest, paardenmest en compost. Door de vruchtwisseling en bemesting proberen Jan en Hans Rozendaal de bodem in een zo goed mogelijke conditie te krijgen.
Een ander belangrijk punt voor het bedrijf is biodiversiteit. Hoe meer diversiteit op het bedrijf, des te meer soorten insecten en zoogdieren er komen. In de kruiden/bloemenranden leven bijvoorbeeld sluipwespen en lieveheersbeestjes die het stuifmeel eten. Sluipwespen planten zich voort door eitjes te leggen in een rups of luis. De larve die uit het eitje komt, eet de rups of luis op. Als er rupsen in de kolen zitten, hoeven ze dus niet te spuiten, maar helpt de sluipwesp ze een handje.

Terug naar het overzicht van de leveranciers.