Romanesco VerbeterVerzoeken

Hieronder worden verbeterverzoeken opgesomd. Dit zijn ideeën die door iedereen kunnen worden aangedragen aan de Functioneel beheerders en Developers.
Zij gaan op gezette tijden door de lijst, kwalificeren ze op prioriteit en impact en besluiten vervolgens in overleg waarmee ze aan de slag gaan.
Heb je vragen, neem contact op met de Functioneel beheerders (Sytske en of Thomas).

1. Foutmelding in registratiepagina
Impact: ? Prioriteit H
(Specifiek Joeri)

Probleem: op de registratiepagina lopen mensen regelmatig vast bij inschrijven als lid op een foutmelding die niets zegt: “Row has errors and cannot be inserted”. Zie screenshot. Bekende oorzaken: invullen postcode ‘xxxxx’ of postcode zonder spatie of postcode met kleine letters. Oplossingsopties; (1) verbeteren foutmelding bij validatiefout van een invulveld (minimaal aangeven welk veld); (2) het postcode-invulveld toleranter maken: ook zonder spatie toestaan; ook kleine letters toestaan).
Er is al wel een verbeterde foutmelding te zien, maar die zit in het profiel [huh? wat voor profiel bedoelt Thomas hier? Jan 2021-06-15] dat alleen te zien is door de deelnemerbeheerder, niet heet deelnemerprofiel. (En daarin ontbreekt de eis dat de letters hoofdletters moeten zijn).

2. Kolom toevoegen in Vaak niet-afgehaald detail
Impact: L Prioriteit: L

Kolom ‘Opmerkingen’ invoegen in Vaak-niet-afgehaald-detail.

3. Kolom ‘e-mailadres’ toevoegen in lijst ‘Niet-afgehaald
Impact: L Prioriteit: M

Kolom E-mail Invoegen in Niet-afgehaald lijst.

4. Kasverschil problemen
Impact: M Prioriteit: H
(Specifiek Ronald)

Kasverschil problemen lijken verbeterd, maar ontstaan toch nog steeds, wanneer je achteraf een gedateerde bon toevoegt. Zie POS 2435: T. heeft op 13-8-2020 nog een vergeten bon (POS 2435) toegevoegd voor de markt van 5-8-2020 en nu is het kasverschil ineens groot.

Als dit is opgelost, is dit een mooie test-case: POS 1219 er bij pakken, verlagen met € 6,-. En ook opbrengst van € 6,- in “statiegeld kratjes” invoeren: 8090 Overige opbrengsten. Het kasverschil zou gelijk moeten blijven voor die markt voor die datum.

5. Voortgangsbalk onnauwkeurig
Impact: ? Prioriteit: M

De groene voortgangsbalk in het kassascherm toont alleen maar gereserveerde verkochte pakketten, niet alle verkochte pakketten en ook niet de korting omdat er minder is ingekocht. Dit maakt inschatten onnauwkeurig.

6. Registratiepagina in Chrome slaat niet 1-2-3 vanzelf op, zoals in Firefox
Impact: ? Prioriteit: M
(Specifiek Joeri)

Is het mogelijk om het veld Status (actief/pauze) zodanig aan te passen dat het bij elke wijziging ONMIDDELLIJK opslaat in (Chrome)?

 • Libs-table developer vragen om hier naar te kijken…
 • …Misschien een melding/popupje oid met “profiel opgeslagen?
  …Dan wordt het verhaal “Pas als je de melding ziet is het opgeslagen”. Ik zal het bespreken.”

7. Link kwijt / opvragen werkt niet altijd: mogelijke oorzaak: 7b.
Ter info, nu geen actie.

Status: 2021-06-15: Jan wijst nieuw-ingevoegd item ‘7b’ als een belangrijke oorzaak.

Oorspronkelijk van Thomas: Deelnemerbeheerder krijgt gemiddeld 1,5 x per week klachten dat mensen hun link niet ontvangen als ze die opvragen. Ik zie dan ook geen bcc dat ze dat hebben gedaan. Als ik dan aan de slag ga, blijkt het wel te werken. en krijg ik ook de bcc.
De oorzaak kan zijn dat ze een typfout maken in hun adres, of dat ze 7-3 niet kunnen uitrekenen. Ik weet het niet. Ik vraag altijd door als ik email-contact ben, maar heb nog geen concreet antwoord gekregen.

7b. Mailprobleem door foute from-header in Romanesco e-mails (naar gmail). Dit is één van de oorzaken van issue 7! Graag het from-adres verbeteren.
Inspanning: L Prioriteit: H

Status; ingevoegd door Jan 2021-06-15.
In alle of sommige e-mails verstuurd door Romanesco is de ‘from’ header fout. (Gezien in de bounces: “Lekkernassuh <>”). Hierdoor weigert gmail om e-mails te bezorgen. Dit betreft o.a. welkom-emails en persoonlijke link opvragingen(!), verkoopbonnen en interne WP account changes.
Voor voorbeelden van bounces, zie in de webmail van Oxilion de map ‘Inbox\Bounces\Type1-GmailNoFrom’). Dit is één van de oorzaken van issue 7!

7c. Mailprobleem door verzenden vanaf Oxilion-server met afzender lekkernassuh.org. Dit is één van de oorzaken van issue 7! -> graag e-mail uitsturen via Greenhost.
Inspanning: L Prioriteit: H

Status; ingevoegd door Jan 2021-06-25.

Probleem: Sommige van de e-mails waarvan bekend is dat ze regelmatig niet aankomen, worden verstuurd uit Romanesco (dus uit de WordPress site op Oxilion). Momenteel worden de e-mails uit WordPress uitgestuurd via de Oxilion mail servers. Dit in tegenstelling tot alle e-mails die uit de echte lekkernassuh-mailboxes worden verstuurd (zoals inkoop), die gaan uit via de Greenhost mail servers. De e-mails waar het hier om gaat zijn o.a. alle verkoopbonnen uit ‘kassa’, alle ‘link kwijt / opvragen’ antwoorden (zie issue 7!), en volgens mij ook de welkomst e-mails na registratie als nieuwe deelnemer. Belangrijk dus.

Diagnose: Als afzender wordt een ‘@lekkernassuh.org’ adres opgegeven. Jan vermoedt dat dit één van de oorzaken is waardoor deze e-mails (uit WordPress) regelmatig niet aankomen. Want terecht kunnen alle mail servers deze e-mails aanmerken als waarschijnlijke spam: iedereen kan op die manier e-mail sturen zogenaamd uit naam van lekkernassuh.org. Mail servers kunnen zien dat de verzendende mail server niet in het SPF-record van lekkernassuh.org voorkomen. En ze kunnen ook zien dat de e-mails niet ondertekend zijn namens het domein lekkernassuh.org (Jan heeft die DKIM signing aangezet begin juni 2021, als één van de maatregelen om een goede mail-reputatie op te bouwen.)

Van sommige verzonden e-mails komen bounces terug, die zijn te zien in de inbox bij Oxilion. Maar soms is er geen bounce binnengekomen. Doordat de verzonden e-mails blijkbaar niet in de Sent box worden opgeslagen, is ook niet te zien of de e-mail überhaupt verstuurd is of niet.

Oplossing:

 • Actie 1: De beste oplossing lijkt me om alle e-mails vanuit WordPress voorlopig uit te sturen via een Greenhost-mailbox. Dus niet meer via de mail server van Oxilion. Dat is misschien iets lastiger te maken, maar de voordelen zijn groot. Want de mails worden daarmee net zo betrouwbaar als alle andere mails die via de Greenhost mailboxes worden verstuurd (SPF record èn DKIM signature).
 • Actie 2: Daarnaast zou ik graag zien dat de verzonden e-mails worden opgeslagen in de Sent Items. Ik weet niet of dat mogelijk is.

8. Mail bon werkt in eerste instantie niet
Impact: L Prioriteit: L
(Specifiek Ronald)

Als je na betaling het hokje aanvinkt om de bon te mailen, dan wordt de bon niet gemaild. Dat gebeurt pas als je na het opslaan de bon alsnog mailt.
(Thomas: Feedback van één kassamedewerker, ik heb dit nog niet gereproduceerd).

9. Totaal aantal boven de maillijst
Impact: L Prioriteit: L
(Specifiek Joeri)

Voor de pagina’s van de dinsdag en vrijdaglijsten heb ik een klein verzoekje: Is het mogelijk om bij deze lijsten ook even het aantal adressen erboven te zetten?

10. Dubbelingen blokkeren
Impact: L. Prioriteit: M

Is het mogelijk om een keer handmatig door de deelnemerslijst gaan en kijken hoeveel dubbele emailadressen er inmiddels inzitten? Vroeger werd een dubbele aanmelding over de eerste heen gespoeld, maar tegenwoordig niet meer. Ik ben benieuwd hoeveel het er nu zijn.
Het is voor de deelnemerbeheerder best wel werk om samen met de deelnemer uit te zoeken welk profiel wegkan, en welk behouden moet blijven. Als jullie iets kunnen bouwen om dubbelingen te blokkeren, graag. IF reeds bekend, THEN blokkeer registratie.

11. Waar gaan mail bounces naar toe?
Impact: L. Prioriteit: L

Sttatus: Jan is hiermee bezig 2021-06-15. Bounces uit de WP site gaan naar de Oxilion in-box, zie de webmail daar. Zie ook issue ‘7b’.
Oorspronkelijke tekst Thomas: Vandaag had ik een hotmail.com-gebruiker (toeval?) die haar link niet kreeg. Waar gaan bounce-meldingen voor van de site verzonden mails naar toe? Kunnen we inzien of/wat hier mis ging? Of moeten we het eerst nog laten rusten tot er meer klachten komen…

12. Kolom aantal pakketten in Alle deelnemers
Impact: L. Prioriteit: L
(Specifiek Joeri)

Kan er in “Alle deelnemers” een kolom kunnen komen “Aantal pakketten” (“#pak” om het smal te houden), om te checken of er niemand per ongeluk 10 of 20 pakketten heeft gereserveerd voor de markt? (Het betreft Aantal pakketten onder ‘Wij kopen in voor jou’. Niet die onder ‘Aantal en locatie’).

13. [OPGELOST] “Vaak te laat” laadt steeds langzamer (nu 45 seconden) en doorklikken kan niet?
Impact: L. Prioriteit: M
(Specifiek Joeri)
Status 2021-07-17: opgelost; wacht op test.

2021-07-17 opgelost door Jan. Door index toevoegen aan drie velden in database tabellen. Nog te doen: deelnemerbeheer informeren; devs informeren; wachten op gebruikerservaring deelnemerbeheer op volgende donderdag (2021-07-22); dezelfde wijzigingen doen in de dev-database; documenteren; status ‘opgelost’ melden.

Thomas schreef al: Het lijkt langzaam steeds langzamer te gaan…

2021-06-17: Deelnemerbeheer meldt het volgende aan Jan:
Wat er gebeurt: je gaat naar de pagina ‘vaak niet-afgehaald’, en dan hoort een lijst te laden met mensen die vaak niet hebben afgehaald. De pagina verschijnt wel gewoon op normale snelheid, maar de lijst duurt steeds langer voor deze in beeld is. Bovendien, als ik op na het forceren van een individuele deelnemer op de knop ‘terug naar overzicht‘ klik, dan ga ik wel terug naar de lijst maar mijn aanpassingen zijn dan niet doorgevoerd in deze lijst. Ook kan ik dan niet doorklikken in de lijst naar andere deelnemers. Ik moet dus nu voor elke deelnemer apart terug naar ‘deelnemerbeheer’ en dan naar ‘vaak niet-afgehaald’ en dan opnieuw de lijst laden (na de eerste keer gaat dat overigens altijd een stuk sneller).
(…) als het ietwat verbeterd kan worden dan zou dat mijn donderdag ochtenden een stukje beter maken 🙂

Jan doet een proef, de tabel komt na 45 seconden wachten. Nog geen tijd om de andere klachten te reproduceren (opslaan, doorklikken).

14. Aantal pakketten in registratiemail
Impact: L. Prioriteit: L
(Specifiek Joeri)

(Zie ook 12.)
Kan er in de mailbevestiging aan de deelnemerbeheerder ook een melding komen van het aantal pakketten waarmee geregistreerd is, om te checken of er niemand per ongeluk 10 of 20 pakketten heeft gereserveerd voor de markt, als ie op actief staat?

15. fout in libtables indeling in Alle-deelnemers-detail
Impact: L. Prioriteit, L
(Specifiek Joeri)

In de pagina https://old.lekkernassuh.org/romanesco/deelnemerbeheer/alle-deelnemers/ , na doorklikken naar een deelnemer, popt een Postcode-foutmelding (bij een kloppende postcode) op, als ik in deelnemerbeheer Libtables een opmerking probeer weg te halen.
…En als ik persoonlijke link (da’s 1 veld lager) aanpas, dan komt deze in het veld Opmerkingen terecht en kan ik ‘m niet meer weghalen. Want een leeg veld is geen goede postcode…
Het is duidelijk dat detail-overzicht iets *is verschoven*.


Grotere projecten

Mail migratie van Greenhost naar Oxilion
Impact: H, Prioriteit: M.

 • Is het mogelijk om de inhoud van de boxen over te zetten? Mailboxgebruikers vragen hun mailboxen leeg te maken. Moet dit? Om de migratie te vergemakkelijken.
 • Mailboxen: Aanmaken
 • Mail forwards: Aanmaken
 • Verhuizing DNS
 • Beeindigen Greenhost

Waarom 2 hosts erop na houden? Dat kan voordeliger. Maar verhuizen van mail-boxen en forwards is best wel een klus:
A) alle gebruikers moeten
1) boxen leegmaken,
2) gegevens ontvangen
3) wennen aan een nieuwe web-mailinterface en
B) Alle forwards moeten worden ingesteld op Oxilion, en dat moet dan maar allemaal kunnen, ik heb nog niet gekeken naar de mail-mogelijkheden bij Oxilion.
C) problemen bij routing van automatische-mailtjes vanaf de site (zoals registr. Link kwijt, forceer pauze) moet getest worden.
En ad A, nieuwe web-mailinterface: Inkoop gebruikt nu in de verzonden items de knop “Bewerk als nieuwe mail” wanneer ze een pakketmail opstellen. De vraag is bijvoorbeeld of de Oxilion webmailinterface die knop ook heeft. Of dat we eerst over moeten op het PHP-List-nieuwsbrieven-systeem.

PHP-List Functionaliteit
Impact: M, Prioriteit: M

 • Configureren
 • Trainen / uitleggen

Beveiliging
Impact: H, Prioriteit: M

 • Deelnemers migreren naar gebruikersnaam en wachtwoord, (of naar e-mailadres en wachtwoord).
 • Op een manier die weinig support impact heeft.

Afhaalpakketten (“Optie 2”)
Impact: L Prioriteit: M

Dit heet “Optie 2”, omdat door het Romanesco projectteam 3 opties zijn geboden aan transport@ om afhaalpakketten te integreren in Romanesco: 1) Zo doorgaan, buiten het systeem, 2) pakketten binnen het systeem, via een profiel bestellen en 3) een (mini)locatie worden.

Financieel aspecten:
– De betaling van de hele bestelling (pakketten en diverse producten) wordt overgemaakt per bank. De bankrekeningbeheerder kan deze in één keer als verkoop inboeken, via Kassa > Verkoop.
Telling gereserveerde pakketten:
– De afhaalpunt-beheerder kan in zijn/haar profiel x pakketten bestellen. Deze kunnen op de marktdag worden afgevinkt door ze in één keer voor nul euro te verkopen.

Integratie van iDeal
Impact: H, Prioriteit: L

Zodat als in een webshop het pakket van te voren kan worden afgerekend.

Productenlijst A-Z of Z-A
Impact: ? Prioriteit: L (Specifiek Ronald)

Droogwarenkoper komt bij kassa met lijstje met 5 producten: A, B, C, D en E. Kassamedewerker slaat ze aan. Nu staan ze op het scherm: E, D, C, B en A. Dat is niet handig om te controleren. Kan dit worden omgedraaid?
Vooruitkijkend naar de terugkeer van de droogwaarverkoop naar de woensdag en de tijdsdruk die er dan ontstaat. De kassa moet dan zo snel mogelijk kunnen worden bediend.

Reeds ontdekte work-around: Zet deelnemer in de wacht en hervat. volgorde draait om. (Of alfabetiseert?)

Dynamische tab-volgorde
Impact: ? Prioriteit: M (Specifiek Ronald)

Wanneer er meer producten zijn toegevoegd tijdens een verkoop, wordt de tab-volgorde steeds “langzamer” (je moet langs steeds meer info die al is ingevuld). Is het mogelijk om de tab-volgorde af te laten hangen van het aantal producten en meteen door te laten springen naar het onderste product? En ook dat het veld Deelnemer wordt overgeslagen nadat deze is opgezocht?