Appelige herfst

Appeltjestijd

Deze week is het echt herfst: het regent, het wordt kouder, maar als de zon schijnt is dat echt zo’n heerlijke door en door verwarmende zon waar je nog even echt van kan genieten. De eerste blaadjes beginnen te kleuren. Het is even lang licht als donker buiten en… de appeltjes zijn rijp.

Onze appels van deze week zijn Santana’s en ze komen uit de Betuwe.

http://www.biofruit.info/9025/fruitbedrijf-katijf.aspx Hier kan je lezen waarom Gerard van Noord biologisch kweekt en genieten van prachtige foto’s van de bijtjes en de bloemetjes tot de appels.

Op de een of andere manier heb ik in deze tijd van het jaar ook altijd onbeheersbaar veel zin in appeltjes. Appelcrumble wordt met gejuich ontvangen door de kinderen, net als appelmoes.

Appels zijn door de eeuwen heen altijd al symbolen van vruchtbaarheid geweest en symbool van een rijke oogst. Afgelopen zondag op Haagse Oogst, was het ook een appelige bende: naast mijn appelcrumble konden kinderen er een appelslinger maken en een appeltosti. (2 boterhammen met ertussen plakjes appel beetje kaneel, aan de buitenkant besmeren met beetje boter, bakken als een tosti beetje poedersuiker erop en smullen maar….!)

En… wist je dat er her en der in Den Haag ook ‘geheime’ wilde appelbomen te vinden zijn? (dit jaar zit er niet zo heel veel aan, of ze zijn misschien niet zo geheim meer).Grappige is dat die appelbomen er gewoon gekomen zijn door mensen die een appeltje aten en het klokhuis in de duinen gooiden. En ze groeien best snel, onze kinderen hebben twee jaar geleden een pitje in de grond gestopt en dat worden al aardige struik-boompjes. Ik ben benieuwd wanneer we de eerste oogst mogen verwelkomen!

cd372865878b52b8f6cebc0bee21b175