Raapsteeltjes: Interessante groente, lijkt alleen voor te komen in groentepakketjes en in moestuinen. In ieder geval niet in de supermarkt, wel soms bij de biologische winkels. Blijft me altijd verbazen, want raapsteeltjes zijn heerlijk, maar je moet ze wel snel verwerken = eten als je ze in je pakket hebt.
Bij ons in de moestuin komen ze als een van de eersten. We zaaien ze begin maart en dan eten we er in april al van. Ook nu begin oktober kunnen ze nog aardig groeien. Als je ze zelf kweekt kan je ze door laten groeien en hoef je ze niet met wortel en tak uit te trekken, wij snijden vaak de helft van de blaadjes eruit zodat de andere helft van de plant nog lekker door kan groeien(tot ze zin krijgen om te schieten in juni natuurlijk, dan snel helemaal oogsten en later een tweede keer zaaien voor de herfstoogst). Ze komen deze week van Piet de Boer, maar die kan ik even niet vinden op internet.
Het grappige is dat raapsteeltjes dezelfde soort plant zijn als raapzaad. Dat is dat gele bloemetje dat je in het voorjaar zo mooi in de wegbermen ziet bloeien (buiten de stad) en dat meestal voor koolzaad wordt uitgescholden. En grappig genoeg ook dezelfde soort als paksoi! Waarschijnlijk werden vroeger de rapen (knolletjes) van dit raapzaad gegeten en is er een variant ontwikkeld waarvan vooral de blaadjes+steeltjes lekker waren: de raapsteel.
Wat maak je van raapsteeltjes?
Een van de redenen waarom ze niet in de supermarkt liggen is waarschijnlijk dat ze vrij kwetsbaar zijn in het vervoer (kneuzen) en dat het zo rottig schoonmaken is (terwijl er wel veel grond in die steeltjes plakt). Na verloop van tijd heb ik de volgende strategie ontwikkeld: in een keer van de gehele bos de worteltjes afsnijden zodat het losse blaadjes worden (wel zunig natuurlijk, beetje opschuiven etc zodat je niet de halve steel eraf snijdt). Deze losse blaadjes in een bak water houden en eerste modder eruit spoelen zoals je een bos haar uitspoelt (met je handen erdoor heen woelen). Dan nog wat kritischer kijken en zonodig wat beter wassen (steeds de hele bos als uitgangspunt nemen, want als je begint met losse blaadjes dan ben je er heel lang mee bezig). Vervolgens bos in stukjes van 3 cm snijden.
Raapsteeltjesstampot: kook de aardappelen zoals je altijd doet, fruit een uitje in kleine stukjes, snij een appel in kleine stukjes, breek handje cashewnoten in brokjes. Maak van de aardappels puree (dwz voeg beetje zout, nootmuskaat, mosterd, scheutje melk en klontje boter toe) en roer de gesneden maar niet gekookte raapstelen door de stamppot. Je hebt nu een heerlijke frisse stamppot.
Raapsteeltjesomelet: uittjes met boter of olie fruiten in de pan, ondertussen 4 eieren klutsen, scheutje melk erdoor, eetlepel mosterd, beetje kerrie, gesneden raapsteeltjes erdoor. Boeltje in de pan waar de uitjes al in liggen. Zachtjes laten garen met deksel op de pan. Ook heel geschikt voor restverwerking, want hier kan je je restjes rijst/bulghur/aardappels door doen (of restjes saus van het een of ander) en bovendien de kinderen groenvoer mee laten eten J
En voor de foodies: raapsteeltjes in de blender als spinazie en je hebt een heerlijke frisse basis voor een groente-smoothie waar je verder avocado, appel, kiwi, gezonde zaadjes e.d. door doet.